Ahşap ve Metal Çardak – Kamelya- Pergola

0 Yorum

Metal Kameriye veya Metal çardak olarak adlandırdığımız ürünlerimizde metal malzemelerimiz profil, boru profil, burgu veya boğumlu profil gibi farklı çeşitlerde ürünlerden oluşmakta olup, demonte vaziyete getirildikten sonra dış yüzeyleri fosfat ve asit karışımı temizleyici ile temizlenmektedir. Temizleme işleminden sonra elektrostatik toz fırın boyama yöntemiyle boya işlemine tabi tutulmaktadır.

Fırın boyama işlemi dışında metal kamelyaların oturak, masa, çatı malzemesi ahşaptan oluşmaktadır.

Ahşap kamelya ve metal kamelyalarda kullandığımız ahşap malzeme ithal sarıçam ağacından imaldir. Halk arasında sibirya, rusya, ukrayna çamı olarak geçmekte olup hepsinin ana türü “sarıçam” ( P. Sylvestris )ağacıdır.

Dış Mekanda kullanılması sebebiyle çam ağacının reçineli ( halk  arasında çam sakızı) yapısı düşünülerek ithal sarıçam kullanılmak gereksinimi doğmuştur. Ayrıca rusya ve sibirya bölgesinden gelen çam ağaçları yerli sarıçam ağacına göre yumuşaktır ve  kolay işlenir, lifleri düzgündür, budak sayısı azdır.                 Tüm bu sebeplerden dolayı dış mekan kamelya, çardak, pergole, oturma bankı gibi ürünlerde ithal çam kullanımı yaygınlaşmıştır.

Dış mekanda kullanılan ahşapların uzun ömürlü olması için halk arasında “vernik, pinoteks ahşap boya” uygulamaları bilinsede asıl koruma işlemi ” EMPRENYE ” dediğimiz  kelime anlamı “emzirme, doyurma, nüfuz ettirme, enjekte etme” anlamlarına gelen kimyasal koruma işlemidir.  Ahşap malzemenin dış mekanda güneş ışınları, nem, yağmur, böcek, mantar, rüzgar gibi etkilere karşı bozulmasını geciktirir. Teorik olarak bu geciktirme oranı 10 kattır.

Emprenye kazanına sürülen ahşap malzeme önce vakum motoru çalıştırılarak gözenekli yapıya sahip olan ahşap malzemenin gözeneklerinin açılması sağlanır. ( ahşap malzeme her durumda belirli bir nem oranına sahiptir.) Daha sonra içerdeki mevcut hava boşaltılarak kimyasal ilaç tankından kazana sıvı malzeme gönderilir. Sıvı dolumu tamamlanan kazanın basınç motoru çalıştırılarak ahşap malzemenin en derin boşluklarına kadar ilaç nüfuz ettirilir. Bu nüfuz işlemi tamamlandıktan sonra son vakum işlemi yapılarak yüzeyde bulunan ilaç malzeme çektirilir.  Emprenye işlemine tabi tutulan ahşap doğal yeşil renk alır. Bu renklendirme farklı pigment maddeleriyle değiştirilebilir.

Emprenye yapılan ahşap malzeme üzerine kuruduktan sonra genelde herhangi bir ahşap koruyucu işlem yapılmaz. Ancak bakım periyotlarına uymak kaydıyla vernik, pinoteks, lake uygulaması yapılmasında herhangi bir mahsur yoktur. Bu tür üst yüzey işlemleri ahşabı daha canlı gösterir. Bu nedenle tercih edilebilir.

Kategori:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir