ÇOCUK OYUN PARKLARINDA AHŞAP VE PLASTİK DÖNEMİ

0 Yorum

Kentselleşmenin artması ile çocukların oyun alanları iyice daralmıştır. Çocukların rahatça oyun oynayabilecekleri alanlar ise çocuk oyun parklarıdır. Çocuk gelişimine direkt etkisi olan oyun parkları, şehir yaşamının olmazsa olmazlarındandır. Çocukların enerjilerini atması ve fiziksel becerilerini geliştirmesi için oyun oynamaları son derece önemlidir. Oyun parklarında buluşan çocuklar, en iyi dakikalarını arkadaşları ile geçirirler. Böylece insanların en temel özelliklerinden biri olan anlaşma, birbirleri ile bağlantı kurma, paylaşım özelliklerini ilk oyun alanlarında öğrenirler. Çocuklar için oldukça önemli olan park oyun alanları ise çok dikkatli, çocuk sağlığına ve fiziksel yapısına uygun olarak dizayn edilmelidir. Çocuk oyun parkları tasarlanırken güvenlik kuralları ön planda tutulmalıdır. Bu güvenlik kuralları uluslar arası standartlarla belirlenmiştir. Bu standartlardan daha sonra ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

Oyun aksesuarlarına verilen şekiller, yükseklikleri, alt yapısı hem sağlam olmalı hem de çocukları eğlendirmek, motor becerilerini geliştirmek, fiziksel aktiviteye dayalı olarak tasarlanmalıdır. Oyun parklarının yapıldığı malzemeler de oldukça önemlidir. Oyun parklarında dünyada metal, paslanmaz sac, farklı ağaç türlerinden elde edilen kereste, pvc, polietilen plastik, polyester, kompozit vb. malzemeler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. Ülkemizde de son yıllarda gelişen imalat sektörü ve artan ihracat potansiyeli ile beraber son teknolojiyi kullanarak oyun alanı park grupları üretilmektedir. Ahşap malzemede çocuk oyun gruplarının üretilmesinde ülkemizde son dönemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde bahçeli evler ve siteler için de tasarlanan çok çeşitli ahşap oyun parkı modelleri bulunmaktadır. Bu tür oyun parklarının daha sağlıklı olması, sağlam olması ve estetik görünümü tercih edilmesindeki en büyük etmenlerdir. Oyun parklarında kullanılan ahşap malzemenin çeşidi, kalitesi, fiziksel ve mekaniksel özelliklerinin iklim şartlarına, kullanım şartlarına uygunluğu üretim yapmadan ve ürün tasarlamadan önce önemlidir. Dünya’da farklı iklim şartlarında farklı ağaç türleri yetişmektedir. Bu ağaç türleri o bölgenin iklimine uygun olduğu için ahşap oyun parkı üretiminde de kullanılabilmektedir.

Ülkemizde de en çok tercih edilen ağaç türü ülkemizde ve çevremizde bolca yetişen sarıçam ve alt türleridir. Sarıçam dış mekan şartlarında daha dayanıklı olması için koruyucu ve dış mekanda ömrünü artıran farklı üst yüzey işlemleri yapılarak kullanıma sunulmaktadır. Bunlardan önde gelenleri vakum – basınç yöntemi ile yapılan ahşap emprenyesidir. Emprenye ahşap malzemenin yukarıda da üzerinde durduğumuz fiziksel ve mekaniksel dayanımını artıran, ahşabın böcek, termit, mantar ve diğer mekanik etkilere karşı ömrünü 10 kata kadar uzatan ahşap koruma işlemidir. Emprenye dışında malzemeye dış mekan şartlarında yine malzemeye hem estetik katan hemde koruyucu amaçlı su bazlı vernik, su bazlı ahşap boyası, yat verniği, ahşap pinoteks koruyucu vb uygulamalar yapılmaktadır. Bu işlemler genelde belediye ve fen işleri müdürlüklerinin belirlediği şartnamelerdeki isteklere göre, bölgesel şartlara göre ve müşteri isteklerine göre tercih edilmektedir.

Ahşap malzeme yeni teknolojilerle farklı şekiller verilerek kullanılabildiği için çok çeşitli tasarımlarda çocuk oyun park grupları üretilmektedir. Son zamanlarda da görüldüğü gibi gemi şeklinde tasarlanan oyun parkı, uçak oyun parkı, yel değirmeni şeklinde ahşap oyun parkı, deniz feneri ahşap oyun parkı, otobüs oyun parkı vb hem taşıt hem de simge haline gelmiş bir çok çevrede gördüğümüz nesne oyun parkı tasarımlarında örnek alınabilmektedir.

Kategori:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir